Šansa u vojnoj industriji

Bez autora
Jan 31 2011

Fabrike vojne industrije uspele da obnove proizvodnju i vrate se na međunarodno tržište, uprkos šteti pretrpljenoj zbog sankcija i NATO bombardovanja. Iako očekuju još novih poslova i dalje povećanje izvoza, neophodna su dodatna ulaganja u modernizaciju i povećanje bezbednosti proizvodnje. Srpski proizvođači i izvoznici oružja, koji su prošle godine zabeležili značajan porast proizvodnje i izvoza, pripremaju se za Sajam naoružanja "Partner 2011", koji će u junu okupiti oko 100 izlagača. Iako očekuju još novih poslova i dalje povećanje izvoza, neophodno je još mnogo uložiti u modernizaciju i povećanje bezbednosti proizvodnje. I pored rušenja u NATO bombardovanju i sankcija zbog nedozvoljenog izvoza oružja, srpske vojne fabrike uspele su da obnove proizvodnju i da se vrate se na međunarodno tržište. Osvojeni su novi proizvodi i nova tržišta, i to uz zeleno svetlo Sjedinjenih Američkih Država, a izvoz je čak 90 odsto proizvodnje.

Šansa u vojnoj industrijiFabrike vojne industrije uspele da obnove proizvodnju i vrate se na međunarodno tržište, uprkos šteti pretrpljenoj zbog sankcija i NATO bombardovanja.

Iako očekuju još novih poslova i dalje povećanje izvoza, neophodna su dodatna ulaganja u modernizaciju i povećanje bezbednosti proizvodnje.

Srpski proizvođači i izvoznici oružja, koji su prošle godine zabeležili značajan porast proizvodnje i izvoza, pripremaju se za Sajam naoružanja "Partner 2011", koji će u junu okupiti oko 100 izlagača. Iako očekuju još novih poslova i dalje povećanje izvoza, neophodno je još mnogo uložiti u modernizaciju i povećanje bezbednosti proizvodnje.

I pored rušenja u NATO bombardovanju i sankcija zbog nedozvoljenog izvoza oružja, srpske vojne fabrike uspele su da obnove proizvodnju i da se vrate se na međunarodno tržište. Osvojeni su novi proizvodi i nova tržišta, i to uz zeleno svetlo Sjedinjenih Američkih Država, a izvoz je čak 90 odsto proizvodnje.

Rade Gromović, generalni direktor "Zastava oružja", kaže da je, u poslednje četiri godine, najveći izvoz ostvaren u zemlje koje kontrolišu snage mirovnih misija, pre svega Irak i Avganistan, i to posredstvom američkih firmi.

"Izvozi se streljačko naoružanje, automatske puške, mitraljezi. Pištolj "ce-ze 99" je, u količini od 20.000 primeraka, izvezen u Irak", kaže Gromović.

Izvoz vredan milijardu i 200 miliona dolara

U poslednje tri godine ugovoren je izvoz naoružanja i vojne opreme vredan milijardu i 200 miliona dolara, a od toga su do sada realizovani poslovi za 750 miliona dolara.

"Taj prihod ide u fabrike odbrambene industrije, ide u javna preduzeća. Profit javnog preduzeća je opredeljen onako kako ga Ministarstvo finansija opredeljuje, 50 posto za državu u dalje investicije, a 50 posto popunjava budžetske rupe", navodi pomoćnik ministra odbrane Ilija Pilipović.

"Oko 50 odsto, koji nam po odluci Ministarstva finansija preostaju, ulaže se u razvoj i obnovu tehnoloških kapaciteta. To, ni slučajno, nisu dovoljna sredstva a da bi se napravio očekivani tehnološki skok. Potrebna su značajno veća ulaganja, sem ovih koje iz tekućih poslova iz sopstvenog finansijskog potencijala investiramo", ističe Nenad Miloradović, pomoćnik generalnog direktora "Jugoimport SDPR-a".

U sedam fabrika namenske industrije zaposleno je oko 9.000 ljudi. Od 2007. godine u penziju je otišlo oko 2.000, ali je zaposleno 3.000 novih radnika, što je izmenilo kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih.

Direktor "Slobode" Čačak Zoran Stefanović, očekuje ulaganje u opremu i povećanja kapaciteta od sedam miliona evra.

"Biće povećana automatizacija procesa. Uvođenjem novih sistema protivpožarne zaštite će se bitno smanjiti rizici od vanrednih događaja", kaže Stefanović.

Procenjuje se da u modernizaciju fabrika u naredne tri godine treba uložiti 45 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik